Úvod

kdyby to bylo až Benjamin Franklin, turecku jsme vyřezat na Díkůvzdání večeře mohl být náš národní pták.

poté, co místo toho získal čest Orel bělohlavý, Franklin napsal své dceři, že krocan byl „slušnější“ než orel, o kterém si myslel, že je “ špatného morálního charakteru.“

Franklin vyjádřil obdiv k bojovnému způsobu, jakým krůty barnyard bránily své území, což se mu líbilo i u Američanů. Není však jasné, zda Franklin věděl hodně o divoké krůty, který utekl a schoval před vetřelci místo toho, aby bránili své území. Vskutku, někteří Apačští indiáni si mysleli, že krůty jsou tak zbabělé, že je nebudou jíst ani nosit peří ze strachu, že se nakazí duchem zbabělosti.

takže Franklin asi nemyslel na Divokého krocana, když zvažoval možné symboly americké odvahy. Ale domácí nebo barnyard krocan obdivoval měl svůj původ v americké divoké krůtí populace.

aztécké indiánské kmeny dlouho domestikovaly divoké krůty pro jídlo. Brzy španělští průzkumníci objevili tyto domestikované krůty a vzali několik z nich zpět do Evropy, kde byli ptáci chováni do další odrůdy domácího Turecka.

tyto Evropské krůty přišly do Severní Ameriky s anglickými kolonisty a byly používány k jídlu. Jsou to ptáci Franklin zdá se, že přednost před nativní Orel bělohlavý pro náš národní symbol.

nevíme, zda Franklin dokáže rozeznat divočinu od domácího krocana, ale je to snadné. Divoká krůta má kaštanově hnědé ocasní špičky, zatímco krocan má bílé ocasní špičky. Divoký krocan je také štíhlejší a vytáhlejší ve své chůzi a má menší hlavu než domácí krocan. Taky, mužský divoký krocan se od vás rychle odtáhne, zatímco mužský domácí krůta může účtovat.

samec divoké krůty má přezdívku „tom“ a stojí asi 4 stopy vysoký s průměrnou hmotností 24 liber. Má asi 3 000 peří, které kombinuje jemné duhové odstíny zelené, mahagonové a měděné.

Foto: Kathy Adams, Clark
Divoké krůty jsou přímými předky domácí turecko mnozí z nás jíst na den Díkůvzdání.

tom má načervenalý krk, holou namodralou hlavu, karunkované červené čelo a dlouhý, opeřený plnovous, který mu vyrůstá spíše z prsou než z brady. Nad účtem visí masitý výčnělek zvaný snood, a pod bradou visí červený záhyb kůže zvaný kolébka.

Toms preferují klidný, odloučený život se svými slepicemi a mláďaty (mladými ptáky) v lesích z tvrdého dřeva s potoky, rybníky nebo jezery. Rodinné skupiny chodí po lesních pozemcích někdy na míle daleko a hledají jídlo, jako jsou výhonky trávy, ořechy a žaludy.

Chcete-li kontaktovat viceprezidenta vysoké školy Gary Clarka nebo fotografa Kathy Adams Clark, navštivte jejich webové stránky na adrese www.texasbirder.net.

Leave a Reply